Thee en ijsthee uit eigen tuin

Thee en ijsthee uit eigen tuin

Het is hoogzomer, dus geeft ons tuincentrum in Haaften je graag opnieuw een paar culinaire tips om van te genieten tijdens je staycation in Tuinesië of op Gran Balconia. Ga eens aan de slag met ingrediënten uit je tuin, terras- en balkonpotten en maak daar een karaf verfrissende ijsthee of een hartverwarmend potje gezonde thee mee. Leuk om te doen (met de kinderen), gezond én voordelig!

Theetijd

In de zomer kun je naar hartenlust oogsten van verse kruiden uit eigen tuin en uit potten op je balkon of terras. Het zijn gezonde smaakmakers in allerlei gerechten. Je kunt ze drogen en eventueel ook invriezen voor later gebruik. En je kunt er een lekker kopje thee van zetten, bijvoorbeeld met verse munt, citroenmelisse of citroenverbena (verveine). Maar je kunt ook thee zetten met de bladeren, bloemen of bessen van allerlei eenjarigen, vaste planten en struiken. Wat dacht je van thee van aardbei en basilicum of van geurgeranium, chocolademunt, appelmunt of kamperfoelie?

Tisanes en ijsthee

Veel van de planten die je kunt gebruiken voor het zetten van een kopje thee of tisane (thee gemaakt van een aftreksel van gedroogde kruiden of bladeren) hebben bovendien een heilzame of geneeskrachtige werking. Wil je ontspannen voor het slapen gaan? Gebruik dan citroenmelisse en lavendel. Ben je verkouden? Maak dan een mengsel van dropplant (Agastache), lindebloesem en rozenbottel. Munt, bergamot (Monarda), salie en venkelzaadjes bevorderen de spijsvertering, dus die zijn perfect voor na een zware maaltijd, zoals een zomerse barbecue. Voor een thee van bergamotplant (Monarda) kun je de fijngesneden jonge stelen, bladeren en bloemen gebruiken. Deze smaken lekker met rozemarijn, tijm of citroengras.

Ook voor het maken van een karaf ijsthee zijn er heel veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld ijsthee met appel en vlierbloesemsiroop, met basilicum en komkommer of met sinaasappel, gemberwortel en kaneel. Bloemetjes van komkommerkruid (Borago), madeliefjes of rozenblaadjes geven niet veel smaak, maar staan heel vrolijk in een kan ijsthee. Je kunt de bloemetjes ook in ijsklontjes invriezen.

Bereidingstips voor je zelfgemaakte thee

Gebruik 2 theelepels verse bloemen of 1 theelepel gedroogde bloemen voor 1 kop thee. Laat de bloemen 5 minuten in gekookt water trekken. Rozenthee maak je van 1 eetlepel fijngesneden verse rozenbottels of 1 theelepel gedroogde bottels. Deze laat je 10 minuten trekken. Kruiden hebben sterke smaken, dus daar heb je maar 1 theelepel verse blaadjes en/of bloemen of 1 takje van circa 10 centimeter van nodig voor een kopje thee. Laat 3 tot 5 minuten trekken.

Vakantietip

Bezoek een theetuin en maak er een leuk dagje uit van. Een paar aanraders: De Theetuin van Jacqueline van der Kloet in Weesp (Noord-Holland), de Sperwershof in 's-Graveland (Noord-Holland), de Tuinen van Demen van Martje van den Bosch (Noord-Brabant), de Millinger Theetuin in Millingerwaard (Gelderland) en De Kruidhof in Buitenpost (Friesland).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...