Stappenplan: zo versier je de kerstboom

Stappenplan: zo versier je de kerstboom

Oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon. Toch zullen we allen een boom zonder versiering aan die takken nogal leeg vinden. Een kerstboom zonder lampjes, een guirlande of een aantal ballen wordt over het algemeen maar als inspiratieloos en saai gezien. Aan de andere kant van het spectrum zijn er weer mensen die zichzelf helemaal verliezen in hun overdaad aan versiering. Less is absoluut niet more en geen tak mag onversierd blijven. Geen zorgen, er is zeker een middenweg! In dit blogartikel zoomen we graag in op de ‘regels der decoratie’, zoals bijvoorbeeld het aantal kerstballen dat gebruikelijk is.

Hoeveel kerstballen moet ik gebruiken?

Je hebt de basis gelegd: de lampjes zijn mooi verdeeld en eventuele kerstslingers hangen in de boom. Nu komt het écht leuke gedeelte: de kerst ornamenten mogen de boom in! Hoeveel ballen of hangers je moet gebruiken is lastig te zeggen. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van de ballen, de hoogte en breedte van de kerstboom en simpelweg wat je mooi vindt. Uiteindelijk komt het allemaal neer op jouw persoonlijke stijl en voorkeur. Toch willen we je dit lijstje met het gemiddelde aantal ballen per boom niet onthouden. Zoals gezegd is het dikke prima om hier in te variëren, maar je hebt zo wel een uitgangspunt wanneer je in ons tuincentrum ballen komt scoren.

Hieronder geven we het aantal kerstballen weer bij verschillende kerstboom formaten. Met 'normaal' wordt een gemiddeld aantal kerstballen bedoeld, waar 'veel' echt een stukje meer is, voor de liefhebbers!

  • Kerstboom van 150 centimeter: 30 kerstballen voor normale hoeveelheid, 50 kerstballen voor lekker veel
  • Kerstboom van 180 centimeter: 35 kerstballen voor normale hoeveelheid, 60 kerstballen voor lekker veel
  • Kerstboom van 210 centimeter: 40 kerstballen voor normale hoeveelheid, 70 kerstballen voor lekker veel
  • Kerstboom van 240 centimeter: 45 kerstballen voor normale hoeveelheid, 80 kerstballen voor lekker veel
  • Kerstboom van 260 centimeter: 50 kerstballen voor normale hoeveelheid, 90 kerstballen voor lekker veel

Tip! Om je boom speels aan te kleden, raden we aan om kerstballen en –hangers van verschillende formaten in huis te halen.

Hoe moet ik mijn kerst ornamenten ophangen?

Er zijn altijd een paar kerstballen die je nauw aan het hart liggen, bijvoorbeeld omdat je ze op een antiekmarktje hebt gescoord of omdat je ze als kind van je ouders hebt gekregen. Deze mogen de mooiste plek, het meest in het zicht. Ga dus na vanaf welke hoek je het vaakst naar je kerstboom kijkt en reserveer die plek voor jouw favorieten. Pak dan de meest grote ballen en ornamenten erbij en hang ze evenredig uit elkaar. Vul vervolgens de lege plekjes in met middelgrote en kleine kerstballen om zo een soort evenwicht aan te brengen. Je kunt ornamenten en andere decoraties 'in' je boom plaatsen, maar ook op de toppen van takken om diepte toe te voegen.

Tip! Als je huisdieren of kleine kinderen hebt, raden we aan om plastic kerstballen onderaan of ‘in de loop’ te hangen. Je wilt natuurlijk geen glasscheven rapen!

Zwarte kerstballen, witte kerstballen of gouden kerstballen?

Er zijn echter nog een paar zaken die moeten worden genoemd. De kerstversiering die je in je boom wilt hangen moet niet alleen qua grootte, maar ook qua kleur op elkaar zijn ingespeeld. Kies voor een kerstballen set waarbij het kleurpallet voor je is samengesteld, of ga zelf op jacht in ons tuincentrum, desnoods met een kleurenwaaier in de hand. Onze medewerkers kunnen je natuurlijk ook adviseren. Daarnaast raden we je ook aan om altijd wat extra ornamenten bij de hand te hebben voor het geval één of meerdere ballen kapot gaan.

Tip! Hoe groter de boom, hoe groter de ballen mogen zijn. Een boom van bijna 3 meter mag best wat opvallen. Vermijd dus kerstballen die misschien nét iets te subtiel zijn.

Kersthangers en kerstballen koop je bij tuincentrum de Bosrank!

Wil je meer weten over het decoreren van je kerstboom? Je bent welkom bij tuincentrum de Bosrank. We helpen je graag bij het uitzoeken van de kerstartikelen die passen bij jouw smaak en budget. Tot snel bij tuincentrum de Bosrank!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...