Landelijke Compostdag 2022

Landelijke Compostdag 2022

Op zaterdag 26 maart is het weer Landelijke Compostdag. Gemeenten en afvalbedrijven door het hele land delen dan gratis compost uit om bewoners te bedanken voor het apart aanleveren van hun GFT-afval. Dat scheelt een hoop vervoer en de daarmee gepaard gaande nadelige effecten voor het milieu. Kijk op de website van jouw gemeente en in huis-aan-huisbladen of dat ook bij jou in de buurt gebeurt.

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren! Of je nu kiest voor grote compostbakken, composthopen in de tuin of een kleine wormencompostbak op je balkon, composteren kan altijd. Als je het maken van je eigen compost goed aanpakt, heb je straks gratis en voor niks je eigen honderd procent biologische plantenvoeding en grondverbeteraar. Ons tuincentrum in Haaften helpt je graag op weg.

Zelf composteren kun je makkelijk leren

Kijk eerst waar je plek hebt voor een composthoop, -bak of -ton. Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende systemen op de markt, groot en klein, al dan niet met wormen. Met een 'bokashi-emmer' kun je zelfs binnenshuis resten uit de keuken laten fermenteren en daarna in de grond werken. Als je een grote tuin hebt en een handige klusser bent, kun je zelf met planken of pallets een of twee compostbakken in elkaar timmeren. Of maak ergens in een hoek van de tuin gewoon een losse composthoop.

Groen en bruin materiaal voor je composthoop, -bak of -ton

Goede compost bestaat uit een mix van zogenoemde 'groen' en 'bruin' tuin- en keukenafval. 

  • Groene materialen zijn stikstofrijk en vochtig, zoals onbespoten en onbewerkte groente- en plantenresten. 
  • Bruine materialen zijn koolstofrijk en droog, zoals takjes, klein gescheurde of geknipte lege wc-rolletjes en herfstbladeren. 
  • Bacteriën, schimmels, compostwormen, pissebedden en andere kleine bodemdieren zetten de groente-, fruit- en tuinresten voor je om in humusrijke compost.

Wat levert het op?

Compost bevat onmisbare voedingsstoffen voor planten, stimuleert het natuurlijke bodemleven en verbetert de structuur van de grond. Door het toevoegen van compost aan de planten in je tuin en plantenbakken vergroot je de hoeveelheid en diversiteit van de micro-organismen die voedingsstoffen voor de planten beschikbaar maken. Waardoor je planten beter groeien en bloeien.

Praktische composttips

  • Plaats een composthoop in de halfschaduw en op een beschutte plek, om te voorkomen dat hij te nat of te droog wordt. Als het aanhoudend regent, dek je de hoop tijdelijk af met een zeil of oud vloerkleed. Test de compost regelmatig: pak een handvol gemengd compostmateriaal en knijp er stevig in. Als er water uitloopt, is het vochtig genoeg. Zo niet: voeg wat water toe. Ook een compacte of afgesloten compostbak zet je het best op een plek met halfschaduw zodat de temperatuur in de bak of ton niet te hoog wordt.
  • Voldoende lucht in de composthoop versnelt het composteerproces en voorkomt nare geurtjes. Schep de hoop daarom ongeveer eens in de zes weken om met een riek. Of gebruik een speciale beluchtingsstok. In een afgesloten bak of vat kun je het materiaal niet omscheppen of -zetten. Daar is een gevarieerde samenstelling van GFT en van groen en bruin materiaal extra belangrijk.
  • Wel op de composthoop: bladeren, plantenresten (uitgebloeide bloemen e.d.), fijngeknipte takken, pindadoppen, rauwe fruit- en groenteresten (klokhuizen, schillen), eierschalen, koffiedik en koffiefilters, in stukjes gescheurde lege wc-rolletjes en eierdoosjes.
  • Niet op de composthoop: botjes, vleesresten, brood, gekookte etensresten, vet, jus, houtskool, stofzuigerzak, kattenbakkorrels, kaaskorsten, visgraten, textiel, niet biologisch geteelde snijbloemen, dikke takken, zieke planten en bladeren, onkruid.
  • Afhankelijk van de materialen op de hoop of in het vat is de compost na vier tot negen maanden klaar. De compost voelt dan aan als droge aarde en ruikt naar verse bosgrond. Gooi onverteerde resten terug op de hoop of in de bak. Het voordeel van een wormencompostbak is dat je zowel vloeibare als gedroogde compost kunt ‘oogsten’. Beide vormen zijn zó rijk dat je ze moet verdunnen of spaarzaam moet uitstrooien, om een ‘overdosis bodemvitamines’ te voorkomen.

Kom langs in ons tuincentrum in Haaften voor de eerste benodigdheden voor het maken van je eigen 'zwarte goud' en vitaminebooster voor je tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...