Maak je eigen groene kerstdecoraties

In deze ellendige en donkere tijden maken we het met kerst binnen en buiten zo gezellig mogelijk. Dat kan heel makkelijk en op heel veel manieren, met een beetje van de kerstafdeling in ons tuincentrum in Haaften en een beetje van jezelf: uit eigen huis en tuin. We geven je graag een paar inspirerende ideeën hoe je sfeervolle kerstdecoraties kunt maken. Van een mooie kerstkrans tot verrassende natuurlijke creaties die je overal kunt ophangen. Leuk om te doen, in je eentje of samen met de kinderen.

Kussen onder de mistletoe

Neem een bosje mistletoe of maretakken. Draai er bloembindersdraad omheen, maak daar met een breed, rood, groen, goud of zilver lint een strik in en hang het bosje boven de voordeur of aan een plafond- of hanglamp. Je kunt er met behulp van een kerstbalhaakje dan ook nog een niet al te zware kerstdecoratie in hangen, zoals een zilver- of goudkleurig rendier, stralende kerstster, vrolijke kerstman of (heel toepasselijk) een glimmend hart.

Alternatieve kerstboom

Neem een grote, hoge glazen vaas. Vul deze voor een derde deel met kunststof kerstballen of glazen knikkers. Voor een stijlvol resultaat kies je ballen of knikkers in dezelfde tint. Wil je het lekker bont en vrolijk? Gebruik dan kerstballen of knikkers in verschillende kleuren. Steek er voorzichtig een paar amarylissen (zonder bol), eucalyptus- of bessentakken en dennengroen tussen. Giet water met snijbloemenvoedsel in de vaas. Strik een mooi lint om de vaas. Drapeer ten slotte een goud- of zilverkleurig kralensnoer of lichtjessnoer rond de amarylissen en de takken en over de rand van de vaas.

En waarom zou je een grote kamerplant niet eens feestelijk versieren? Hang er een lichtjessnoer of kralensnoer in, strik er voorzichtig een paar kerstballen of kerstfiguurtjes in en prik een paar dennenappels of andere waterbestendige decoraties in de aarde.

Natuurlijke kersthanger

Zoek in de tuin, het park of bos naar een afgevallen, grillige tak. Borstel deze eventueel schoon en laat hem goed drogen. Bind een jute touw met led-lampjes rond beide uiteinden van de tak en knoop het touw op de gewenste hoogte aan elkaar. Drapeer met behulp van bloembindersdraad klimopranken rond de tak en bind er met gekleurde lintjes kerstballen of kerstfiguurtjes aan. Hang de tak tegen de schoorsteenmantel of aan de lampen boven de eettafel.

Kerstkrans

Verwelkom je gasten met een mooie kerstkrans aan de voordeur. Je kunt de krans natuurlijk ook aan de keukendeur of tegen de schoorsteenmantel hangen. Of op een tafel leggen. Voor het maken van een kerstkrans kun je heel veel natuurlijke materialen gebruiken, al dan niet uit eigen tuin, zoals berkentwijgen, dennentakken, mos, stro, klimopranken en eucalyptustakken. Houd hem puur natuur met dennenappels, sierappels, rozenbottels, hulsttakken en houten sterren. Of hang er samen met de kinderen allerlei kerstfiguurtjes in. Voor een extra glimmertje kun je dennenappels en hulsttakjes zilver of goud sprayen. Een glanzende kralenketting of een snoer led-lampjes en een mooie strik vormen de finishing touch.

Wattensneeuw

Waarschijnlijk wordt het weer geen witte kerst. Dompel je interieur onder in een winterwonderland door flink uit te pakken met watten. Uit je verbanddoos of de speciale kunststof 'sneeuwwatten'. Je kunt ze op planken leggen, op de vensterbank, in schalen met kerstballen of er mooie slingers van rijgen. Ook leuk zijn trouwens de takken met katoenbollen, waar je eveneens van alles mee kunt. In een vaas, tussen de dennenappels in een schaal, aan een hanger... Met een witte spray of raamstickers kun je ook de ramen nog voorzien van kerststerren en sneeuwvlokken en zo winters wit decoreren.

Kom voor alle benodigdheden en nog veel meer inspiratie kijken naar de kerstshow in ons tuincentrum in Haaften.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...