De winterjasmijn

De winterjasmijn

Februari. We kijken de bollen de grond uit, de kerstrozen bloeien schitterend deze zachte winter, winterviolen en bollen op pot, in een mand of schaal fleuren tuin- en balkontafel op. Verder is er maar heel weinig kleur te bekennen. Zo niet als je een winterjasmijn in de tuin hebt. Deze sterke, winterharde klimplant draagt in februari ontelbaar veel vrolijk gele bloemetjes op de nog kale, bladloze takken. Een absolute aanrader.

Blikvanger tegen de gevel en in een kuip

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet alleen een aantrekkelijke tuinplant, maar ook ideaal voor in een kuip op het balkon. De struik kan wel drie meter hoog worden, maar is niet zelfhechtend, dus leidt hem tegen de gevel, schutting of pergola. De winterjasmijn kan al in december beginnen te bloeien en is tot eind februari een van de weinige rijk bloeiende planten in de verder zo kale winterperiode. De kleine gele, stervormige bloemen kunnen in een strenge winter bevriezen, maar op warmere dagen ontluiken er weer nieuwe bloemen. De lange, dunne takken groeien naar beneden en zijn in het begin grasgroen. Naarmate de jaren verstrijken kleuren de takken bruin. De donkergroene, ovale blaadjes verschijnen pas na de bloei.

Standplaats en onderhoud van de winterjasmijn

De winterjasmijn staat graag op een beschutte, zonnige plek in voedselrijke, goed waterdoorlatende grond. Tegen de relatief warme gevel van het huis of appartement bloeit hij het uitbundigst, omdat de bloempjes daar minder snel zullen bevriezen. Bind de klimplant op tegen een hekwerk, trellis of horizontaal gespannen ijzerdraad.

Koop winterjasmijn bij voorkeur als containerplant, dan kun je hem het hele jaar door planten, mits de grond niet bevroren is of het vriest. Koop nooit planten met bruin gevlekte scheuten. Winterjasmijn moet slanke, grasgroene scheuten hebben. Wanneer je hem in de tuin plant, graaf je eerst een plantgat waarvan je de aarde goed los maakt en verrijk je de grond vervolgens met wat plantaardige mest of compost. Bind de opkomende scheuten vast aan een hekwerk of ijzerdraad. Geef in het begin regelmatig water.
Krijgt de struik in de late winter geribbelde, bruine scheuten? Dan heeft hij waarschijnlijk water nodig. Wanneer de grond bevroren is kan de struik geen water opnemen, terwijl de zon overdag vocht aan de plant onttrekt. Geef water zodra de vorst verdwenen is.

Winterjasmijn snoeien

Oudere struiken kun je na de bloei uitdunnen, om de groei van jonge scheuten te bevorderen. Knip elke twee tot drie jaar begin maart de oude, bruine, zieke en elkaar kruisende takken af en snoei de zijtakken terug tot op vijf tot tien centimeter van een hoofdtak, net boven een gezonde knop.
Een winterjasmijn die zich in de loop van de jaren ontwikkeld heeft tot een massa warrige takken kun je drastisch terugsnoeien. Snoei dan na de bloei alle takken tot ongeveer zestig tot vijftig centimeter boven de grond terug. Na zo’n ingrijpende snoeibeurt kan het soms wel één of twee jaar duren voordat de winterjasmijn weer gaat bloeien.

Winterjasmijn in vaas

Ook binnen kun je van de vrolijke gele winterbloemen genieten. Knip een paar stengels met bloemknoppen van de struik en zet deze in een vaas!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Leer alles over de helleborus, ook bekend als de kerstroos of lenteroos: een betoverende bloem in de koudste maanden van het jaar.

Lees meer...

Ontdek praktische tips over herfstsnoei. Wat snoei je wel en wat niet?

Lees meer...

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...

Het uitsnijden van een pompoen is een traditionele en leuke activiteit die bij dit feest hoort. Lees er alles over!

Lees meer...