Tips voor een windbestendige tuin

Tips voor een windbestendige tuin

De ene winterstorm is nog niet uitgeraasd of de volgende dient zich alweer aan. Met lede ogen zien we aan hoe de tere bloeiende voorjaarsbolletjes het zwaar te verduren hebben, de potten van de terrastafel waaien en de boomtakken alle kanten opgaan. Mensen die aan de kust wonen hebben vast al hun maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat hun tuin bestand is tegen harde wind. Hier delen we graag een paar tips voor iedereen die zijn tuin bezorgd in de gaten houdt wanneer de windkracht toeneemt en die schade wil voorkomen. Aan zijn eigen tuin of aan de bezittingen van de buren.

Windbrekers

Scherm je tuin af met hagen van taxus, haagbeuk, hulst, laurierkers of zuurbes (Berberis), een stevige schutting begroeid met klimop of met struiken en bomen die van oudsher als windsingel rond boerenerven worden geplant, zoals hazelaar, Gelderse roos, vlier, lijsterbes, meidoorn, sleedoorn, eik, esdoorn en zwarte els. Deze struiken en bomen zorgen daarnaast niet alleen voor privacy, maar fungeren ook als schuilplek en voedselbron voor vogels. Een strategisch geplaatste begroeide pergola of schuur biedt ook uitkomst.

Beplanting die buigt in plaats van breekt

Planten en andere gewassen met flexibele stelen kunnen met de wind meebuigen en zwaaien zonder te breken. Denk onder andere aan siergrassen, bamboe, (olijf)wilg, kattenkruid (Nepeta), dropplant (Agastache), geranium, wolfsmelk (Euphorbia) en hertshooi (Hypericum). Keuze te over eigenlijk, dus houd bij je volgende aankoop in ons tuincentrum in Haaften ook eens rekening met de veerkracht van de plant. Vermijd ijle, opgaande planten, zoals riddersporen, stokrozen, monnikskap, lupines en dahlia's. Of zorg ervoor dat ze beschut staan en/of behoorlijk gesteund worden.

Binden, leiden en steunen

Wordt er storm of zware windkracht verwacht? Maak een rondje door je tuin en kijk wat je op kunt binden of kunt voorzien van een (extra) steuntje in de rug. Jong aangeplante bomen, maar bijvoorbeeld ook stamrozen, help je overeind te houden door ze aan te binden aan een houten paal of een sierlijke metalen plantensteun. De meeste klimplanten moeten ook regelmatig worden opgebonden.

Goed snoeien doet wonderen

Door jaarlijks in het juiste seizoen tuinplanten te snoeien kun je ervoor zorgen dat ze steviger en compacter worden. En ze dus ook beter bestand zijn tegen de elementen. Dat geldt voor talloze vaste planten, struiken en bomen. Te veel om hier op te noemen. Het is nu in ieder geval hoog tijd om de rozen te snoeien, want die lopen in deze milde winter vroeg uit. Ook de vlinderstruik kun je nu al met een snoeischaar te lijf gaan. Kijk voor meer praktische snoeitips bij de eerder geplaatste nieuwsberichten op deze site.

Voorkomen is beter dan genezen

Storm op komst? Haal lichte, kleine potten van de terras- of balkontafel en zet ze op een beschutte plek bij elkaar op de grond. Stel ook kwetsbare ornamenten, zoals tuinbeelden of -vazen, op tijd in veiligheid. Heb je een oude of zieke, zieltogende boom in de tuin? Laat er op tijd een vakman naar kijken en de boom desnoods verwijderen. De schade is niet te overzien wanneer een flink formaat boom tijdens een storm omgaat - hetzij aan je eigen huis of tuin, die van de buren of de auto van je gasten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...

In deze blog gaan we dieper in op hoe je je tuin kunt verrijken met verschillende roze planten, bloemen en decoratieve elementen. Dus zet je roze zonnebril op en trek je tuinhandschoenen aan... We gaan op een roze reis!

Lees meer...

Ook zo gek op bloemen? Zelfs op het balkon creëer je makkelijk een kleurrijke bloemenzee in een paar grote bakken waarmeee je jouw eigen gratis boeketten mee samenstelt. 

Lees meer...