Clematis

Clematis

De clematis is een klimplant met schitterende bloemen die een plek verdient in iedere tuin en op ieder balkon. Hij neemt weinig ruimte in en fleurt schuttingen, muren, pergola's en boomstammen enorm op. Sinds kort worden er ook clematissen speciaal als snijbloem gekweekt. Hun ranken staan prachtig in een natuurlijk, los boeket.

Een clematis voor elke plek

Een romantischer plaatje dan een clematis gecombineerd met een klimroos is bijna niet denkbaar. Clematissen zijn er met allerlei verschillende bloemkleuren, al dan niet gestreept en met grote en kleine bloemen, variërend van klok- tot stervormig. Er zijn vroeg- en laatbloeiende soorten, wintergroene en geurende exemplaren en - minder bekend - ook struikvormige clematissen. Sommige van de klimmers vormen een groene waterval met bloemen, zoals de tuintoppers Clematis montana en Clematis 'Perle d'Azur'. Na de bloei draagt de plant mooie pluizige zaadhoofden. Wat wil je nog meer? Je kunt een clematis van het voorjaar tot de late herfst planten, maar het voorjaar is wel de beste tijd.

Standplaats en grondsoort

De Nederlandse naam is bosrank, wat al iets zegt over de standplaats en grondsoort waarin de clematis goed gedijt. Zorg voor vruchtbare, vochtige grond en een plek met halfschaduw of zon, zolang de voet maar in de schaduw staat. Zet er daarom een struikje, hoge vaste planten of een hoge pot voor. Een clematis, zowel de klimmer als de struikvorm, kan ook prima in een pot op je balkon, mits deze flink hoog (minstens 30 centimeter) is en je de grond niet laat uitdrogen. Je kunt hem tegen de pergola, een rozenboog, trellis of in een boom laten klimmen. Plant hem op zo’n 40 centimeter afstand van een boomstam en leid de klimmer met een stok of touw naar de boomstronk. Houd ook zo’n 40 centimeter afstand aan wanneer je de bosrank tegen een muur wilt leiden, anders droogt hij te snel uit.  

In de vaas

Tegenwoordig worden clematissen ook speciaal gekweekt als snijbloem, zoals de lilakleurig bloeiende Clematis diversifolia ‘Star River’ en de violet-blauwe clematis ‘Blue Pirouette’. Wanneer je deze clematissen in je tuin of in een grote pot op je balkon plant kun je er dus zelf ranken voor in de vaas vanaf knippen. Ze staan heel mooi in een natuurlijk boeket met bijvoorbeeld ridderspoor (Delphinium). Gebruik een schone vaas, schoon water en snijbloemenvoedsel en zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen, dan heb je er wel tien dagen plezier van.

Clematistips

  • Geef regelmatig water, zeker als je de clematis net geplant hebt en als het lange tijd droog is
  • Dek de voet niet af met dakpannen; die geven weliswaar schaduw maar houden het regenwater tegen
  • Een klimmende clematis moet je leiden en/of opbinden tegen de muur, pergola, rozenboog of trellis
  • Geef in het voorjaar compost of speciale clematis-voeding
  • Laat je door een van de medewerkers in ons tuincentrum in Haaften adviseren welke clematis je in het voorjaar of later in het jaar moet snoeien; dat hangt er vanaf of het een vroeg- of een laatbloeiende soort is en of hij op het oude of nieuwe hout bloeit. Houd tijdens je gesprek wel anderhalve meter afstand...

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...