Vlinders tellen en vlindervriendelijk tuinieren

Vlinders tellen en vlindervriendelijk tuinieren

Sinds 2008 worden in Nederland en België jaarlijks nationale vlindertellingen georganiseerd. Dat gebeurde in het begin altijd gedurende een weekend eind juli. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum in 2018 werd het vlindertelfeestje verlengd tot een teltiendaagse. Mede door de klimaatverandering, die er onder andere voor zorgt dat de vlinders eerder beginnen te vliegen, en om een beter beeld van de vlinderstand te krijgen, hebben we sinds vorig jaar maar liefst drie weken de tijd om de mooie fladderaars in eigen tuin te tellen.

Vlinders tellen

Dit jaar wordt de Tuinvlindertelling ofwel de Grote Vlindertelling (in België) gehouden van 4 tot en met 26 juli. Meedoen is leuk, makkelijk en leerzaam. Er zijn ongeveer 20 dagvlinders die je in de tuin kan zien, de rest leeft voornamelijk in natuurgebieden. De meeste tuiniers herkennen het koolwitje en de atalanta wel, want die worden doorgaans het meest gespot. Maar er zijn nog veel meer soorten, die je via de sites vlinderstichting.nl en www.natuurpunt.be kunt opzoeken en leren kennen. De afgelopen twee jaar werden er helaas minder vlinders geteld door de grote warmte en droogte, die ervoor zorgden dat er minder voedselplanten gedijden. Laten we hopen dat er dit jaar veel mooie vlinders rondvliegen in onze tuinen.

Je hoeft voor het tellen geen drie weken uit te trekken. Een kwartiertje tellen volstaat in Nederland, in België zijn slechts vijf minuten al genoeg. Leuk om tijdens de vakantie samen met de kinderen te doen. Ook op je balkon kun je vlinders bewonderen en die tellen ook mee. Op de sites kun je je waarnemingen invoeren. Je geeft alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk in je tuin of op je balkon hebt gezien. Je kunt ook op een paar verschillende dagen of momenten meedoen, want alle informatie wordt per datum en tijdstip opgeslagen. Je kunt hiervoor ook de app Vlindermee van de Vlinderstichting downloaden, samen met de handige vlinderherkenningskaart.

5 tips om vlinders naar je tuin en balkon te trekken

  1. Gebruik geen gif, chemicaliën of pesticiden voor het bestrijden van tuinplagen, zoals de buxusmot of slakken, of het verwijderen van groene aanslag van tegels.
  2. Maak je tuin of balkon zo groen mogelijk. Hoe meer verschillende planten en bloemen, hoe beter. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, kruiden en vaste planten, zoals krokussen, lavendel, ijzerhard, rode valeriaan, koninginnekruid, hemelsleutel en herfstaster.
  3. Zorg ook voor voldoende 'waardplanten', waar de rupsen van de vlinders van eten,  zoals brem, hulst, klaver, klimop, koolzaad, koolsoorten, Oost-Indische kers, struisgras, moerasspirea en brandnetel.
  4. Creëer verschillende hoogten in je beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dat zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden en vlinders houden van beschutte plekken.
  5. Maak je tuin niet te netjes. laat hier en daar bladeren of takjes liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen tussen de plantenresten, takjes en bladeren kunnen overwinteren.

In ons tuincentrum in Haaften vind je ook speciale vlinderkastjes en insectenhotels.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...