5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit: capuchon op, regenlaarzen aan en het bos of park in, waar het heerlijk geurt en de mooiste herfstkleuren en paddenstoelen te zien zijn. Verzamel er bladeren, kastanjes en eikeltjes en neem ze mee naar huis om er leuke decoraties van te maken. En zo is er nog veel meer met groen te doen, samen met de (klein)kinderen. Met een beetje van ons tuincentrum in Haaften en een beetje van jezelf, uit eigen tuin of openbaar groen.

Herfstdecoraties maken en knutselen met kastanjes

Verzamel mooi gekleurde bladeren, kastanjes, noten en eikels uit het bos, park of je eigen tuin om er leuke decoraties van te maken. Laat de kinderen de herfstbladeren op een vel papier plakken en er paddenstoelen, kabouters en heksen bij tekenen. Verzamel kastanjes, beukennoten en eikeltjes, wrijf ze schoon met keukenpapier en laat ze eventueel extra mooi glanzen door ze met wat slaolie in te wrijven. Doe ze in een mooie schaal of glazen vaas voor binnen, of maak er een mooie compositie mee op de tuin- of balkontafel. Met cocktailprikkers, lijm en een watervaste stift kunnen de kids met kastanjes en eikeltjes ook leuke figuurtjes maken. Laat ze bijvoorbeeld een halve bolster (het stekelige omhulsel) van een kastanje als hoedje op een kastanje plakken. Met een watervaste stift kunnen ze dan nog een gezichtje op de kastanje tekenen. Door vier ingekorte satéprikkers of cocktailprikkers in de platte kant van de kastanje te steken en een groot aantal korte prikkertjes in de bolle kant verandert deze in een egeltje waar ze met de stift nog een neusje en oogjes op kunnen tekenen. 

De tuin- of balkontafel versieren

Laat de kinderen op de tuin- of balkontafel een mooie compositie maken van pompoenen, (sier)kalebassen of mini-sierfruit op tafel. Daaruit heb je nu ruime keuze in ons tuincentrum in Haaften. Zet er windlichten met kaarsen bij of kies een leuk lichtsnoer om samen rond de tafel te draperen. Ook kun je in ons tuincentrum in Haaften kijken naar figuurtjes als kabouters, paddenstoelen, uilen, eekhoorns en andere bosfiguren om de tafel mee op te fleuren. Vul samen potten en bakken met herfstbloeiers als heide, bergthee (Gaultheria) met oranjerode bessen, parelbes (Pernettya) met witte of roze bessen, al dan niet aangevuld met mos, rozenbottels en klimopranken. Laat de kinderen de terracottapotten met herfstbloeiers vrolijk beschilderen.

Voorjaarsbollen planten

Beleef samen met de (klein)kinderen alvast de nodige voorpret door voorjaarsbollen te planten. Oktober en november zijn daar de aangewezen maanden voor. Je kunt de bollen niet alleen in de tuin, maar ook in potten planten. In ons tuincentrum in Haaften heb je nu ruime keuze uit krokussen, sneeuwklokjes, tulpen, narcissen en nog veel meer vrolijke voorjaarsbloeiers. 

Plant een bessenstruik of (noten)boom

Veel mensen denken dat het voorjaar de beste tijd is om iets in de tuin te planten, maar het najaar is daarvoor ook een uitstekende periode. De grond is nog warm en nat genoeg en de planten kunnen nu goed wortelen, zodat ze in het voorjaar eerder zullen uitlopen. Vooral rozen, (bessen)struiken en (kleine) bomen kun je juist nu het best planten. Kies aan de hand van tuintijdschriften, tuinboeken of het aanbod op onze website samen met de kinderen een mooie struik of (kleine) boom, kom die (vanwege corona uiteraard) alleen kopen in ons tuincentrum in Haaften, zoek samen met de kids een mooie plek ervoor uit en graaf deze samen in. Van een bessenstruik hebben jullie extra plezier: je trekt er vogels mee en je kunt er vaak zelf ook nog van smullen. 

Voer de vogels

Zodra het kouder wordt kunnen onze gevederde vrienden wel wat extra voer gebruiken. Je kunt kant-en-klare voederschalen en -silo’s kopen, maar bijvoorbeeld ook samen met de kinderen een slinger van doppinda’s maken. Voor het maken van vetbollen is het nog te vroeg en niet koud genoeg, maar je kunt wel alvast de benodigdheden daarvoor inslaan.

Fijne herfstvakantie!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...