Bloeiende takken: haal de lente in huis

Bloeiende takken: haal de lente in huis

Naast bloeiende bollen, zoals narcissen, tulpen en hyacinten, krijg je van weinig anders meteen zo'n vrolijk lentegevoel als van bloesemtakken van bomen en struiken. Al met een enkele tak in een mooie, hoge en stevige vaas haal je het voorjaar in huis. Bestel ze via de mail of telefoon of maak een afspraak voor een bezoek aan ons tuincentrum in Haaften. Je hebt de keuze uit allerlei soorten lentetakken, vers uit de natuur of niet van echt te onderscheiden kunststof exemplaren. Of plant zelf een van deze mooie struiken of kleine bomen in je tuin, zodat je er elk jaar takken van kunt 'oogsten'. Maart is een prima maand voor nieuwe beplanting, mits de grond niet bevroren is.

Fruitige bloesems

Er zijn verschillende soorten struiken en kleine bomen die vroeg in het jaar bloeien, maar het zijn vooral veel (sier)fruitbomen. Vanaf maart bloeien de amandelboompjes en perziken, gevolgd door pruimen- en kersenbomen en appel- en perenbomen. Kweeperen en mispels sluiten het bloesemseizoen af. De Japanse sierkers, Prunus serrulata, bloeit kort, maar rijk met roze bloesem. Ook de takken van de perzik (Prunus persica) en het amandelboompje (Prunus triloba) worden gesierd door roze bloesems. De takken van de pruimenboom (Prunus domestica) krijgen witte bloesem.

Betoverende lentetakken

De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) krijgt felgele bloemen die licht geuren, net zoals de Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis). De sneeuwbal Viburnum x burkwoodii heeft heerlijk geurende witte bloemen. Wilgentakken zijn heel decoratief vanwege hun aaibare katjes. En dan kun je ook nog kiezen voor prachtige magnoliatakken, met sierlijke roze of witte bloemen.

Verzorging takken in vaas

Snijd de bloesemtakken schuin af met een scherpe, schone snoeischaar. Plet de onderste twee centimeter van de tak eventueel nog een beetje met een hamer, zodat de tak voldoende water kan opnemen. Knip ook zijtakken die in het water in de vaas komen af (net zoals je blad van snijbloemen verwijdert om te voorkomen dat ze in het water komen te staan of hangen, want dan kunnen bacteriën zich veel sneller ontwikkelen en het water vervuilen).

Kies een stevige, hoge vaas en vul deze met lauwwarm water en speciale heestervoeding. Zet de vaas met lentetakken in een lichte, zonnige kamer, maar niet in het volle zonlicht. Vul de vaas geregeld bij met vers water.

Willen de magnoliabloemen niet ontluiken? Besproei de knoppen dan elke dag even met de plantenspuit. Je kunt magnoliatakken overigens ook laten drogen. Zet ze zonder water in een vaas, leuke gieter of grote karaf en je hebt er het hele jaar plezier van.

Gebruik je takken uit eigen tuin? Knip dan enkele takken met dikke bloesemknoppen die al goed zichtbaar zijn af. Zet de takken eerst een dag of twee in een emmer water in de garage of de koudste kamer van het huis om ze aan de warmere temperaturen in de huiskamer te laten wennen.

Extra voorjaarstips

  • Plant een van bovengenoemde vroegbloeiende struiken of kleine bomen in je tuin.
  • Met Pasen zijn de stevige, kronkelende takken van de krulhazelaar (Corylus) ideaal om leuke decoraties in te hangen.
  • Haal voor nog meer lentegevoel nu ook voorjaarsbloeiende bollen in pot, bak, glas of mand in huis, zoals narcissen, tulpen, hyacinten en blauwe of witte druifjes. Als ze uitgebloeid zijn, kun je ze in de tuin planten. Je hebt nu ook volop keuze uit bloeiende cyclamen, begonia’s en primula’s voor in huis.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...