Haal de Méditerranée naar huis

Haal de Méditerranée naar huis

Weer of geen weer, corona of geen corona, vakantie of geen vakantie. Wie houdt er nu niet van de ontspannen sfeer van Zuid-Frankrijk? Velden vol vrolijke zonnebloemen, geurende lavendel, grillige olijfbomen, frisgroene druivenranken... Haal de Méditerranée (‘zo blauw, zo blauw’) naar je tuin, (dak)terras of balkon! Geniet van fleurige en geurige planten en kruiden, waar je volop van kunt oogsten en waar je vaak ook nog eens nuttige insecten, zoals bijen en vlinders, een plezier meedoet.

Mediterrane kruiden

Ons tuincentrum in Haaften kan niet vaak genoeg de vele voordelen van kruiden benadrukken. Of je ze nu in de volle grond in je (moes)tuin of in potten op je balkon, (dak)terras of in de vensterbank laat groeien. Mediterrane kruiden, zoals lavendel, tijm, rozemarijn en salie, zijn sterk en geuren heerlijk wanneer je er met je vingers langsgaat of er langsloopt langs het tuinpad of de opstap naar de voordeur. Je kunt ze verwerken in hapjes, drankjes, ijsblokjes, toetjes, gebak en gebruiken om vlees, vis of groenten van de barbecue te kruiden. Ze zijn vaak ook nog eens wintergroen of wintergrijs en hun bloemen trekken bijen en vlinders aan. Sterk geurende planten of kruiden houden slakken en muggen op afstand. De meeste hebben weinig water en onderhoud nodig. Zelfs in een postzegeltuin of op een klein balkon of dakterras kunnen ze gedijen, zolang ze maar voldoende zon krijgen. Zet potten met kruiden bijvoorbeeld in de vensterbank, op een (inklapbaar) tafeltje, een etagère of een (in vrolijke kleur geverfde) houten ladder tegen de muur of schutting. Er is altijd en overal een plek te vinden voor een geurig en fleurig kruidenplantje!

Zuid-Franse coleur locale

Niks roept meer Provence of Zuid-Frankrijk in het algemeen op dan lavendelblauw of -paars, terracotta (potten), grijze bladplanten, zoals lavendel en olijf, kleurrijk souleiado textiel, alle tinten zeeblauw, frisgroen van druivenranken. En natuurlijk warm geel van de ogenschijnlijk altijd aanwezige zon. Pas de kleur van je tuin-, terras- en balkonpotten en/of tuinmeubels daarop aan. Verf een muur, schutting, balkonreling of houten tuinbank in een van deze tinten. Hang een buitenposter op met daarop een lavendel- of zonnebloemenveld, of een mooie, oude olijf, een olijven- of druivenboomgaard, en je droomt meteen weg. Je kunt de ontspannen, Zuid-Franse vakantiesfeer ook oproepen met accessoires in bovengenoemde tinten. Van een tafelkleed, gieter, buitenkleed tot een hangmat in geel, zeeblauw, lavendelkleur of met een kleurrijk en vrolijk souleiado motief.

7 Mediterrane tuintoppers

Dit zijn onbewiste aanwinsten voor elke tuin, elk balkon en (dak)terras, waarmee je je zelfs in onze meer noordelijke contreien meteen in Zuid-Franse sferen waant:

1. Franse potgeraniums en geurgeraniums (officieel ‘Pelargoniums’) in terracotta potten op je tuintafel en terras of in hangbakken en -manden.  

2. Olijfboom(pje) en/of laurier in een grote kuip.

3. Oleander. Deze struik groeit bijna als onkruid in Zuid-Franse bermen en siert in grote kuipen talloze boulevards, zoals in geliefde badplaatsen als Nice en Cannes. De meeste bloeien wit of roze, maar er zijn er ook die gele of rode bloemen krijgen.

4. Kruiden, zoals lavendel, (kruipende) rozemarijn, tijm en salie. Of ze nu in de volle grond, in bakken op de vensterbank, of in potten op je balkon of (dak)terras staan.

5. Zonnebloemen. Jong en oud, wie houdt er nu niet van zonnebloemen? Opvrolijker op de meest grijze dag! Ook een feestje in de vaas. En een voedselbron voor bijen.

6. Druif. Ideaal om tegen een muur op het zuiden, tegen en over een pergola, veranda of andere overkapping te laten groeien. Wie weet kun je straks je eigen wijn maken, of laat de vogels smullen van de nog onrijpe vruchten.

7. De knalpaars of rood bloeiende Bougainvillea, die op de juiste, zonnige en warme plek hele muren en schuttingen kan bedekken.

Geniet van je tuin in mediterrane vakantiesfeer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...